First Seafood AS
2023
Introduksjon
First Seafood AS er en ledende leverandør av sjømatprodukter, med et særlig fokus på foredlet laks. Selskapet ble etablert i 2014 og har siden 2016 vært en del av Insula-konsernet, som satser på bærekraftig sjømat i Norden og internasjonalt. First Seafood eksporterer primært til videreforedlere over hele verden, mens det norske markedet betjenes gjennom grossister og matkassesegmentet med et bredt sortiment av sjømatprodukter.
Insula-konsernet har som overordnet mål å øke sjømatkonsumet i Norden, samtidig som de jobber for å bli en ledende leverandør av bærekraftig sjømat. Gjennom kontinuerlige investeringer i foredling av fisk og sjømat ønsker Insula å fremme sunnere matvaner, redusere klimaavtrykket, og samtidig sikre lønnsom vekst. First Seafood bidrar til denne visjonen ved å fokusere på globale markeder og fremme sjømatprodukter til videreforedlere og forbrukere over hele verden.
First Seafood er eiet av Insula som er en del av Kverva, et privateid norsk investeringsselskap.
Andreas Sundnes
daglig leder
Generell informasjon om Insula
Adresse hovedkontor: Professeor Birkelands vei 30 B, 1081 Oslo
Antall ansatte: Omtrent 120
Kontaktperson: Andreas Sundnes, administrerende direktør First Seafood AS
E-postadresse: andreas.sundnes@firstseafood.no
Nettadresse hvor rapporten er publisert: www.firstseafood.no og www.frysehuset.no
Organisasjon
Hovedkontor: Oslo, Norge
Andre kontorer: Bergen og Ålesund
Produksjonsanlegg: Kongsvinger, Godvik (Bergen), og Hvide Sande (Danmark)
First Seafood AS har to toppmoderne produksjonsanlegg i Norge: ett i Kongsvinger og ett i Godvik i Bergen. Disse anleggene er utstyrt med state-of-the-art maskinpark, som gir selskapet et betydelig konkurransefortrinn sammenlignet med andre norske eksportører. Den avanserte teknologien gjør det mulig for First Seafood å produsere sjømat av høy kvalitet med stor effektivitet, noe som styrker selskapets posisjon både på det norske markedet og internasjonalt.
I tillegg har First nylig tatt over en fabrikk i Hvide Sande i Danmark, noe som gir selskapet større nærhet til de viktige markedene i Europa. Den strategiske plasseringen i Hvide Sande gir også enklere tilgang til de store flyplassene i Sentral-Europa, noe som gjør det mulig å effektivisere logistikk og redusere leveringstiden for eksport.
Selskapet har også salgskontorer i Oslo og Bergen. Salgsteamet i Oslo fokuserer på salg av all type sjømat i det nordiske markedet, mens kontoret i Bergen håndterer eksport av laks til kunder over hele verden.
Denne rapporten dekker First Seafood AS sine aktiviteter og ansvar i henhold til Åpenhetsloven, og gir en oversikt over selskapets verdikjede, risikovurderinger og tiltak for å sikre menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold.
Rapporten er signert av selskapets daglige leder og styret, og er forankret i ledergruppen i First Seafood AS. Den dekker perioden 1. januar til 31. desember 2023.
Verdikjede
First Seafood AS har en omfattende verdikjede som dekker oppdrett, foredling, og distribusjon av sjømatprodukter til både nasjonale og internasjonale markeder. Våre hovedleverandører er pålitelige oppdrettsselskaper for hovedproduktet laks. First importere andre fiskesorter til grossistmarkedet, og vi har langvarige og solide relasjoner med våre utenlandske leverandører. First Seafood har ingen egne transportfunksjoner, men er ansvarlig for all transport som fra våre fabrikker til de er mottatt hos kunde.

Figur 1. Skjematisk oversikt over verdikjeden
Informasjon
First Seafood er forpliktet til å svare på enhver forespørsel om informasjon knyttet til Åpenhetsloven, menneskerettigheter og/eller arbeidsforhold. Ingen slike forespørsler har blitt sendt til Insula i 2023.
Alle forespørsler om informasjon kan rettes til post@firstseafood.no
Dobbel vesentlighetsanalyse
I 2023 besluttet Insula å gjennomføre en dobbel vesentlighetsvurdering i henhold til lovkravet CSRD for hele konsernet. Vurderingen ble gjort i løpet av de to første kvartalene av 2024 og involvert dialog med utvalgte interessenter. Resultatet av vurderingen vil bli videre bearbeidet og presentert i løpet av 2024. To av de identifiserte materielle temaene er Egne arbeidere og Arbeidere i verdikjeden, som vil tilføre ytterligere fokus i tråd med kravene i Åpenhetsloven.
Aktsomhetsvurdering
Aktsomhetsvurdering i henhold til Åpenhetsloven er en kontinuerlig prosess for å hjelpe virksomheter med å identifisere risikoer knyttet til menneskerettigheter og arbeidstakerrettigheter med sikte på å avslutte, forhindre eller redusere disse risikoene. Aktsomhetsvurdering er et viktig element i internasjonal ansvarlig forretningsatferd og er et sentralt tema i de internasjonalt godkjente OECD-retningslinjene for multinasjonale foretak og FNs veiledende prinsipper.
Tidligere har First Seafood vært underlagt Insulas aktsomhetsvurderinger, men har besluttet å gjennomføre disse vurderingene selv. Risikovurderinger for 2023 ble gjennomført av ledergruppen, hovedsakelig med bidrag fra kvalitetsavdelingen, finans, og administrerende direktør. I løpet av 2024 vil ansvaret for aktsomhetsvurderinger overføres til de ulike funksjonene, slik at hver avdeling tar ansvar for sine spesifikke områder. Dette vil gi bedre innsikt og mer målrettede tiltak i hele selskapet.

Figur 2. Aktsomhetsvurdering i henhold til OECD sin modell.
Prosesser vedrørende menneskerettigheter og arbeidsforhold
Vi er forpliktet til å respektere menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i vår egen virksomhet og gjennom hele leverandørkjeden. Vår tilnærming til menneskerettigheter og anstendig arbeid internt så vel som eksternt, styres av eksterne og interne retningslinjer og prosedyrer.
Eksterne forhold
For First Seafood AS er hovedinnkjøpene tjenester og systemer knyttet til Finans og IT. Kjøp av datamaskiner, wifi-routere og andre risikoprodukter gjøres gjennom konsernets IT-service. Andre produkter kjøpes hovedsakelig fra konsern, men vi benytter også en større anerkjent norsk leverandør direkte. Innkjøpsansvarlig funksjon er også ansvarlig for risikovurderingen.
First Seafood forholder seg til Insulas Code of Conduct for leverandører basert på internasjonale standarder som Verdenserklæringen om menneskerettigheter, Den internasjonale arbeidsorganisasjonens kjernekonvensjoner og FNs Global Compact. Den skisserer minimumskravene som vi forventer fra våre leverandører og er en del av anskaffelsesprosessen, og er tilgjengelig på nettstedet vårt.
Leverandørenes etterlevelse av Leverandørens Code of Conduct overvåkes primært gjennom vurderinger og dialog. Leverandørrevisjoner gjennomføres basert på risiko.
I land klassifisert som risikoland i henhold til BSCI er det en forhøyet risiko for uetiske
arbeidsforhold. Eksempler på slike land er Kina, Vietnam og Thailand. Også leverandører av tilsetningsstoffer og krydder for eksempel. For å dempe dette er sosial sertifisering (Sedex/BSCI eller tilsvarende) et krav til leverandører i risikoland.
First Seafood kjøper nesten 95 % av varene sine fra Norske oppdrettsselskap. Disse er ikke bare i land som vurderes med lav risiko for brudd på menneskerettigheter og arbeidsforhold; men også regnet blant de selskapene i Norge som er beste på bærekraftsrapportering og arbeid for etterlevelse. Det kan imidlertid forekomme brudd, og fiskerisektoren er kjent for å være i en viss risiko, og derfor er god dialog med leverandørene og kunnskap om næringen viktig. For import har First Seafood en leverandør fra risikolandet Kina. Denne leverandøren er stor, anerkjent og leverer til mange vestlige land med strenge krav. Vi anser leverandøren som trygg i henhold til Code of Conduct, men vil følge leverandøren tettere i 2024.
Insulas Code of Conduct for leverandører gjelder for hele konsernet. Den ble sist utgitt, oppdatert og godkjent av Insulas administrerende direktør i 2022 og vil bli revidert igjen i løpet av 2024.
Lenke til Insulas Code of Conduct for leverandører (engelsk): Insula Supplier Code of Conduct
Funn, eksterne forhold
Det er ikke funnet faktiske negative konsekvenser gjennom Aktsomhetsvurderinger.
First Seafood har nettopp tatt over ansvaret for egen aktsomhetsvurdering fra konsernet. I første år vil dermed mye av vurderinger og erfaringer komme fra Insula. Det er i tillegg lange forhold til alle utenlandske leverandører der det er gjort besøk tidligere år. Selskapet anser ved første evaluering at alle leverandører av råvarer til foredling og ferdigvarer til videresalg tilfredsstiller Insulas Code of Conduct. Det anerkjennes allikevel at det kreves tettere dialog med enkelte leverandører for å kunne forbli trygg på denne beslutningen.
Transportnæringen er en veldig viktig leverandør for First Seafood. Det benyttes mange forskjellige selskaper; hovedsakelig store anerkjente selskaper som dekker hele verden. Det er allikevel kjent at det er stor bruk av underleverandører i denne bransjen og det er dermed vanskelig å ha total kontroll over hvem som faktisk er reell leverandør. Derfor er det ekstra viktig at alle First Seafoods leverandører opprettholder.
First Seafood har ca. 25 brukere av forskjellig IT-utstyr. IT-maskinvare er kjent for å ha høy risiko når det gjelder brudd på menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold. Insulas kontraktsfestede leverandør av IT-maskinvare har identifisert mulige problemer knyttet til konfliktmineraler, kobolt og visse urfolksgrupper i Kongo og Kina i sin egen due diligenceprosess. I tillegg til Insulas leverandør benytter First Seafood en annen anerkjent norsk leverandør som tilfredsstiller konsernets CoC.
Leverandøren er TCO-sertifisert, godkjent av Insula og vurderes jevnlig. Ytterligere vurderinger innen IT- og programvareleverandører vil bli utført for å sikre at sosialt ansvar vurderes og hensyntas.
Omfang, interne forhold
First Seafood forholder seg til morselskapet, Insulas etiske retningslinjer, Internal Code of Conduct. Den definerer de etiske standardene og verdiene som vi forventer av alle våre ansatte, ledere, styremedlemmer og forretningspartnere. Den dekker temaer som antikorrupsjon, antidiskriminering, helse og sikkerhet, organisasjonsfrihet, rettferdig lønn og arbeidstid. Den etiske retningslinjen er tilgjengelig på vår nettside og intranett. Den formidles til alle nyansatte, og signeres av alle ansatte i First Seafood AS.
I First Seafood er det ingen fagforeninger. Dette skyldes at de fleste ansatte er fremmedarbeidere som jobber turnus i Norge og opplever dermed ingen behov for å organisere seg. Dette til tross for at det er oppfordret fra ledelsens side. De ansatte har allikevel lønnsbetingelser i henhold til mest relevante tariffavtale. Alle ansatte har skriftlig ansattavtale. Det er utnevnt verneombud på alle fabrikker, som følger opp at selskapet er innenfor regelverket. Sykefravær og ulykker registreres, håndteres og rapporteres i Årsrapporten. Det har vært relativt lavt sykefravær i oppstarten av fabrikkene, men man er bevisst risiko for at den kan øke.
Insulas etiske retningslinjer gjelder for hele konsernet og ble sist utgitt, oppdatert og godkjent av Insulas administrerende direktør i 2023 og vil bli revidert igjen i løpet av 2024. Retningslinjene kan leses på alle lokale språk innen Insula; Svensk, norsk, dansk, finsk så vel som på engelsk.
Link til Insulas etiske retningslinjer (engelsk): Insula Ethical guidelines
Funn, interne forhold
Det er ikke funnet faktiske negative konsekvenser gjennom aktsomhetsvurderingen.
Det ble ikke gjennomført medarbeiderundersøkelse i First Seafood i 2023, hvilket innebærer at det kan være risiko for brudd på den generelle trivselen og helsen til de ansatte som er ukjent for Insula. Det vil bli gjennomført en undersøkelse i løpet av 2024, hvor eventuelle avvik vil bli registrert og håndtert.
Arbeidsgivere er lovpålagt å gjennomgå lønnsvilkårene med henvisning til kjønn, som en del av likestillings- og diskrimineringsloven. Dette er ikke gjort i First Seafood AS. Ledelsen i First Seafood anerkjenner at det er risiko for at brudd på dette. Spesielt med tanke på at det har vært en mangedobling i antall ansatte de siste to årene.
Lov om varslerbeskyttelse
I løpet av slutten av 2023 trådte varslerbeskyttelsesloven i kraft for First Seafood. First Seafood hadde ikke tilrettelagt rutiner for dette i 2023. I 20224 vil selskapet knytte til seg den eksterne tredjeparten Mitt Varsel. Da blir det mulig for hvem som helst å anonymt rapportere eventuelle bekymringer eller upassende oppførsel angående menneskerettigheter og brudd på anstendig arbeid eller andre brudd på våre interne og eksterne etiske retningslinjer til en uavhengig tredjepart.
Ingen varsler knyttet til varslingsloven fra noen del av Insula ble mottatt i 2023.
Handlinger 2024
- Gjennomføre medarbeiderundersøkelse
- Tilknytte seg Mitt Varsel
Gjennomgå lønnsvilkår for ansatte. - Tettere oppfølging med leverandører for opprettholdelse av Insulas Code of Conduct.
- Gjennomføre leverandørrevisjoner der det er relevant, basert på risiko, og fortsette å jobbe med lokale partnere for å sikre arbeidsforhold hos leverandøren.
- Fortsette jevnlig opplæring i IT-sikkerhet for alle ansatte
Det er i tillegg flere handlinger i Insula som skal gjennomføres i 2024 som berører First Seafood. Disse er:
- Oppdatere Insulas interne etiske retningslinjer
- Oppdatere Insulas Code of Conduct for leverandør og sikre at alle leverandører er forpliktet til den ved å signere den (mål 100%), spesielt leverandører hvis produkter har opprinnelse i et risikoland i henhold til BSCI
- Oppdatere og produsere sentrale retningslinjer og handlinger knyttet til arbeidet og funnene i den doble vesentlighetsvurderingen i henhold til CSR
Styret i First Seafood
Amund Fjørtoft
styreleder
Børre Opsahl
styremedlem